Балканкар сервиз | Предимства на сервиза на Балканкар Рекорд
6101
post-template-default,single,single-post,postid-6101,single-format-gallery,mkd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,has_general_padding,onyx-ver-2.0, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,header_general_padding,,grid_1200,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Предимства на сервиза на Балканкар Рекорд

Предимства на сервиза на Балканкар Рекорд

Сервизният център на „Балканкар Рекорд”АД осигурява гаранционно и профилактично обслужване на всякакъв вид товароподемна техника –  наше собствено производство и на други производители.

 

Нормално първият въпрос, който изниква у клиента е защо да избере точно нашия сервиз и с какво фактът, че имаме собствено производство ни дава конкурентно предимство пред останалите сервизи на такава техника.

 

Няколкото предимства на собственото производство са:

Персоналът  в сервизният ни център познава до най-малки детайли целият производствен цикъл. Това означава, че в момента, в който се появи проблем в работата на машината нашите техници разполагат с реалните практически знания и подготовка да диагностицират какъв е точният проблем на вашата машина.

 

Разбира се, това все още не е достатъчно убедителен аргумент,че нашият сервиз е по-добър от този на официалния вносител и дистрибутор на дадена марка машини на територията на страната. Логично всеки собственик на такава машина би се замислил, че в сервиза дистрибутор техниците минават обучения в компанията производител и познават в детайли качествата на машините, които внасят. Това дори да е така означава единствено, че някой от най-добрите техници на дистрибутора на машините са посещавали завода, в който се произвеждат машините, но в никакъв случай не означава, че са запознати с целия производствен процес още по-малко пък, че го познават в детайли. Сега само се замислите колко пъти сте си карали колата или машината в сервиза на официалния дилър или дистрибутор на марката за вашия регион и колко пъти сте чували  изречението : „съжалявам, но не можем да диагностицираме какъв точно е проблемът на вашата машина трябва да отправим запитване до производителя, за да потвърди нашите съмнения.”  На мен  лично ми се е случвало многократно. Защо ако дойдете в нашия сервиз няма да чуете това изречение – тъй като производствената ни дейност ни помога никога да не го употребяваме.

 

В почти 70-годишната ни история сме произвели различни  типове товароподемни машини и в самия им  производствен процес сме научили всичко за тяхното правилно функциониране. На ясно сме в кои типове машини се монтират допълнителни елементи от стандартните, които спомагат за по-дългата им и безпроблемна работа, защото самите ние сме го правили и точно затова още по начина на неправилна работа на машината веднага сме наясно коя част е за смяна и какво трябва да се сервизира по нея.

 

Разбира се, всеки потребител ще изтъкне и аргумента,че след като с един e-mail до конкретния производител може да се отнесе проблема на машината, не е необходимо да се ползва сервизът на производител на същите машини с друга марка. За съжаление това не е така, тъй като сервизирането е специфична дейност и съответният производител следва да обясни на техника на своя дистрибутор как точно да разглоби машината и какво точно да поправи, за да изгуби минимално време. Докато тече тази кореспонденция между производител и сервиз на дистрибутора и вашата машина е спряна от работа нашият сервиз вече ще е завършил ремонта й, тъй като съчетава в едно производствена и сервизна дейност.

 

Медалът, разбира се винаги има и друга страната и някой дистрибутори решават, че сами могат да открият проблема и започват анализ на всички елементи на системата, от която е ясно, че произтича той. Наскоро преживях подобен ремонт на автомобила си и смених два пъти повече елементи отколкото беше необходими докато открият кой е проблемният елемент, защото отново не се бяха сблъсквали с такъв проблем, но колата така или иначе беше неизползваема 6-7 дни докато проверяхава всичко по конкретната система. Подобен ремонт на товароподемна машина и такава ненужна подмяна на части обаче би била далеч по-скъпа от такава на автомобил, а и би ви лишило от възможността да ползвате машината, когато ви е необходима. От друга страна, дистрибуторите почти винаги поддържат ниски наличности на части и консумативи и освен бавното диагностициране на проблема ще трябва да изгубите време докато ви доставят и съответната част. В сервиза на „Балканкар Рекорд” АД поддържаме винаги богати наличности на резервни части, поради нуждите на производството, а голяма част от тях произвеждаме сами, което отново пести ценно време и средства на клиентите ни.

 

Чрез тази статия ние се стремим да дадем един практичен съвет на потребителя как да не губи време а от там и средства, докато чака на диагностицират проблема на неговата машина вместо тя да работи и да му носи доход, но ако това ви се вижда твърде абстрактно винаги можете да откарате машината си при някой дистрибутор и да попаднете лично в някоя от описаните по-горе ситуации, а всеки, който иска да си спести подобни премеждия и усилия каним да дойде и да сервизира машината си при нас в „Балканкар Рекорд” АД.