Балканкар сервиз | Ремонт на двигатели
340
post-template-default,single,single-post,postid-340,single-format-gallery,mkd-core-1.0.3,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,has_general_padding,onyx-ver-2.0, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,header_general_padding,,grid_1200,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Ремонт на двигатели

Ремонт на двигатели

Сайтът remontnamotokari.com, който обслужва изцяло ремонтната дейност на „Балканкар Рекорд“ АД, най-големият и реномиран производител на мотокари на Балканския полуостров стартира серия от статии, в които ще опише най-честите проблеми, които могат да се появяват при работа на един мотокар или електрокар и начините, по които може да се справим с тях.

 

Стартираме тази поредица от статии, тъй като за нашата компания е важно да предложим на нашите клиенти максимално професионално и качествено обслужване и перфектен сервиз, който да осигури на тяхната машина дълъг и надежден живот. Поради  дългогодишния ни опит в сферата на каростроенето знаем, че на практика колкото по-рано бъде отстранен един проблем толкова по-добре за цялостната работа на машината. Ако проблемите в работа на мотокара бъдат неглижирани то това по-бързо това ще доведе до цялостното му физическо амортизиране и нуждата да бъде напълно подменен с другата машина. Затова в тази поредица ще разясним най-честите проблеми, които могат да се появят в един мотокар, как можете да разпознавате проблемите и да се справяте с тях. Убедени сме, че ако нашите клиенти бъдат насочени да разпознават правилно индикациите, че машината им има даден проблем то те веднага ще осигурят и навременното й сервизно обслужване.

 

В следващите редове ще разгледаме някои проблеми при експлоатацията на двигателите и възможните причини за тях.

 

Безспорно най-важният съставен елемент на всяка машина е нейният двигател. Затова в първата ни поредица от статии ще разгледаме какви са признаците, за неправилна работа на двигателя с вътрешно горене и какви мерки трябва да предприемем, за да не се налага извършването на основен ремонт на двигателя на мотокара.

 

Всеки двигател си има определен ресурс и след изчерпването му двигателят започва да дава индикации за това, че животът му приключва, т.е. „моторесурсът“ се изчерпва  (моторесурс е времето, за което един двигател работи според заводските си параметри), за различните двигатели това време е различно.

 

Животът на двигателя може да бъде скъсен и той да бъде значително по-кратък от определения му заводски ресурс,  поради неправилно експлоатиране на самата машина, което е довело до прегряване на двигателя, попадане твърди частици и други неправилни действия, влошаващи  работата на двигателя, така че дори чисто нов мотокар с чисто нов двигател, който да е работил под сто мото часа може да дефектира и да се нуждае от основен ремонт, ако машината се използва неправилно. Правилната експлоатация съгласно предписанията на производителя, би съхранила двигателя и довела до използването на предписания му ресурс.

 

Ежедневната проверка на нивото на охлаждащата течност, маслото и състоянието на въздушния филтър, защитава двигателя и осигурява правилната му експлоатация. Загубата на охлаждаща течност или повишаването на температурата в охладителната система са сериозен експлатационен проблем и трябва да се преустанови използването на мотокара до отстраняването на причините. Възможно е това да се дължи на лоша връзка, водеща до изтичането на течност или да е признак на по-сериозен проблем, като засядане на термостата, непочистени филтри и др. При наличието на такава неизправност на двигателя е необходимо да се обърнете към компетентен сервиз, който да приведе мотокара в експлоатационна годност.

 

Проблеми с нивото на маслото в картера на двигателя или налягането му са също опасни за експлоатацията на мотокара и той трябва да се спре от движение до отстраняването на повредата предизвикваща ги. Причините могат да са елементарни като недобро уплътняване, което се отстранява с притягане на резбовите съединения или по-сериозни, които задължително трябва да се отстраняват от квалифициран персонал, като подмяна на уплътненията на клапаните, ремонт на маслената помпа или необходимост от пълната й подмяна, както и ремонт на цилиндровата група, което практически означава основен ремонт на двигателя.

 

Други признаци за проблеми в двигателя са неравномерна работа, прекъсване или повишени вибрации. Причините за това могат да са некачествено гориво или неизправности по горивната система, както и по- сериозни повреди по смукателната и изпускателна система или износване на цилиндровата група. Отраняването на дребните  проблеми, ще предпази двигателя от появата на по-сериозни такива, които биха довели до основен ремонт на двигателя, свързан със сериозен разход на паричен и времеви ресурс за собственика на мотокара.

 

Черният или син дим от изпускателната тръба също е признак за недобра работа на двигателя и трябва да се открият и отстранят причините за това, за да не се стига до необходимост от по-сериозен ремонт на двигателя.

 

Неглежирането на редовните проверки и техническо обслужване на двигателя, както и признаците, показващи някакви проблеми в работата му, може да задълбочи повредите и да предизвика преждевременен основен ремонт. Загубата на мощност на двигателя, повишен разход на масло, често повишаване на температурата на работната течност са едни от признаците, които показват, че е необходима сериозна интервенция върху един от основните агрегати на мотокара.

 

Един от основните признаци за необходимост от основен ремонт на двигателя е загубата на компресия, която може да бъде установена чрез замерване на двигателя с компресормер. Важно е да знаете, че подобно замерване се извършва по определен начин и е небходимо да се следва определена последователност, за да може замерването да даде наистина обективни и правилни данни за състоянието на двигателя.  Препоръчитено е такова измерване да бъде извършено в сервиз, който разполага с необходимата техника и специалисти за извършването му.

 

За да осигурите надеждна и дълга експлоатация на вашият мотокар и в частност двигател е необходимо да се запознаете с инструкциите на заводите производители и да се извършват навреме и качествено предписаните проверки и технически обслужвания. При появата на признаци на неправилна работа на двигателя вземете своевременно мерки за отстраняването на повредите, тъй като всяко неглижиране или забавяне може да доведе до по – скъпо струващ ремонт за собственика. Разчитайте на специалисти и сервизи с подходящ опит и оборудване за добър резултат. Нашият сервизен център е на разположение за отстраняване на всеки ваш проблем не само по двигателя, но и по останалите агрегати на вашите мото и електрокари, както и друга товароподемна, а също така и строителна техника.

 

В случай, че вашата машина има един от описаните в тази статия проблеми то нейният двигател е за задължителен ремонт, който ще съхрани възможността за експлоатацията му за по-дълъг период от време. В случай че отложите във времето подобен ремонт  това може да доведе по пълно износване на двигателя, което ще означава, че ремонтът му е невъзможен.